Ecotoerisme in Griekenland

Zeeschildpadden bij Zakynthos

Griekenland - Foto Nick Karvounis op Unsplash

Ecotoerisme in Griekenland

Zeeschildpadden bij Zakynthos

Langs de kusten van Griekenland zijn prachtige stranden met een helderblauwe zee  te vinden. En dat zijn zowel toeristische trekpleisters als legstranden voor de zeeschildpadden

Turkije

Zeeschildpadden zijn een attractie voor toeristen maar tegelijk bedreigt het toerisme ook deze dieren. Hoe kan het toerisme bijdragen aan het behoud van de dieren? Daarom werkte Natour Stichting aan een Visitor Payback studie, onder andere aan de zuidkust van het eiland Zakynthos in Griekenland bij de badplaats Laganas.

Zeeschildpadden bij Zakynthos

De ondiepe Baai van Laganas is één van de langste baaien van het land met in totaal bijna negen kilometer zandstrand. De standen 5,5 km lang langs de oostkant zijn de belangrijkste legstranden van Europa. Ten tijde van onze studie nog totaal niet beschermd, maar nu is er wél een zekere mate van bescherming: Nationaal Park Zakynthos. Maar het toeristisch gebruik van de stranden blijft mogelijk. In de baai maken de schildpadden jaarlijks gemiddeld 1.500 nesten.

Samenwerking

Ons onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met:

Zakynthos

Op Zakynthos is Laganas de meest toeristische plaats van het eiland met talloze bars, terrassen, restaurants, tavernes en souvernirshops. Het zandstrand ligt langs de hele badplaats en loopt door in de richting van het oosten. Het strand wordt dan langzaam breder en rustiger: dit is waar de schildpadden hun eieren leggen. In Dafni staat een museum, ook wel het schildpaddenmuseum genoemd, waarin tentoonstellingen en presentaties worden gehouden over het Nationaal Park en de schildpadden.
Zakynthos Laganas - legstrand voor zeeschildpadden
Video afspelen

Het strand bij Laganas.

Verrassende uitkomst

Turtles with golden eggs - Boottochtjes in de Baai van Laganas bij Zakynthos om zeeschildpadden te zien
Video afspelen

Zeeschildpadden spotten in de Baai van Laganas.

Interessant en verrassend was vooral het feit dat toeristen die van tevoren wísten dat er zeeschildpadden waren op hun bestemming, mínder voor de bescherming van de dieren wilden betalen dan de mensen die hiervan niet op de hoogte waren.
Het lijkt er daarom op dat de manier waarop  men informatie verschaft mede bepalend is voor de toekenning van waarde. Als de dieren bijvoorbeeld onderdeel lijken van de pakketreis die is aangeschaft, wil men er dan nog extra voor betalen? Nee, lijkt het. Men beschouwt het dan als bij de reis inbegrepen.

Rapportage

Van ons onderzoek is een intern rapport gemaakt aan de hand waarvan een artikel gepubliceerd.
Dit kunt u gratis opvragen bij Natour.

Lopen op eieren

Op veel stranden waar zeeschildpadden hun eieren leggen, komen ook veel toeristen: er wordt gezwommen, er staan parasols, ligbedden en strandtenten en er is licht op de boulevards, dat de dieren afleidt en afschrikt. Langs de meeste kusten van de Middellandse Zee kunnen de dieren zich daarom nu niet meer voortplanten. Reisbrochures vermelden de dieren toch wel als een attractie.
In opdracht van het Platform voor Toerisme en Zeeschildpadden deed de Natour Stichting daarom onderzoek naar vermeldingen van Dikkopschildpadden in reisbrochures – waaronder ook reisbrochures voor Zakynthos in Griekenland.
Deze publicatie is bij Natour te verkrijgen.