Ecotoerisme in Marokko

Ontwikkelingsplan voor ecotoerisme in Ifrane Nationaal Park.

Natour Stichting - Het cederbos in Ifrane Nationaal Park - (© Peter Rens)

Ecotoerisme in Marokko

Ontwikkelingsplan voor ecotoerisme in Ifrane Nationaal Park

De kernpopulatie van de met uitsterven bedreigde Berberapen leeft in Ifrane Nationaal Park in Marokko. Stichting AAP heeft het initiatief genomen om het behoud van deze dieren veilig te stellen. In het kader daarvan zijn opties onderzocht om dit met ecotoerisme te ondersteunen.

Marokko
Natour Stichting - Ifrane Nationaal Park (© Peter Rens)

Ifrane Nationaal Park

Het Ifrane Nationaal Park ligt in het Midden-Atlas gebergte in Marokko. ’s Winters kan hier sneeuw blijven liggen. Mede daarom is het gebied vrij toeristisch. Maar de druk op de natuur neemt snel toe. Die druk komt van zowel het toerisme als van de lokale bevolking.

In een groot deel van het land is het mediterrane plantendek door eeuwenlange roofbouw achteruit gegaan of heeft het geheel moeten wijken voor landbouw. Maar in Ifrane Nationaal Park komt nog echt bos voor.

De belangrijkste soorten bomen hier zijn ​Steeneik en Atlasceder. In dit bos leeft nu meer dan de helft van alle Berberapen van de hele wereld. Maar de mens bedreigt ook dit laatste bos. Onder andere overbegrazing door schapen en geiten, houtoogst, vervuiling en dergelijke eisen hun tol. Daardoor is verjonging van het bos vaak afwezig of gaat moeizaam. Met name in het cederbos is bijna geen natuurlijke verjonging meer. Overbegrazing speelt een rol, mogelijk ook speelt de verandering van het klimaat daarbij een rol.

Natour Stichting - Berberaap - Foto Pixabay
Video afspelen

​Het IFAW in Marokko

In Marokko werkt het International Fund for Animal Welfare (IFAW) samen met de overheid. Doel daarbij is om de illegale handel in wilde dieren en planten tegen te gaan. Ook wil men de biodiversiteit van het land beschermen. Hiertoe bieden IFAW Wildlife Rescue-experts zogenoemde DISRUPT-trainingen (Detecting Illegal Species Through Prevention Training). Hiermee steunt IFAW de overheid met middelen en vaardigheden om die illegale handel tegen te gaan. Het gaat daarbij om reddingsfaciliteiten, het verzorgen van in beslag genomen dieren en mogelijke herintroductie van dieren in het wild.

In het Ifrane Nationaal Park werken IFAW-scouts om het stropen van de apen tegen te gaan. Maar ook lichten zij schoolkinderen en toeristen voor en helpen zij bij herstel van de habitat. Daarnaast doet IFAW onderzoek naar nieuwe middelen van bestaan voor Berbers die in het park wonen.

Tevens werkt IFAW nauw samen met Stichting AAP. Stichting AAP leidt het Born to be Wild-programma. Dat programma dient om het voortbestaan van bedreigde Berberapen veilig te stellen.

Natour Stichting - Berberapen en mensen - (© Peter Rens)
Natour Stichting - Landschap Ifrane Nationaal Park - (© Peter Rens)

Haalbaarheidsstudie

In 2018 vraagt Stichting AAP aan Natour om een haalbaarheidsstudie voor ecotoerisme in Ifrane Nationaal Park. In dit park loopt het Born to be Wild-programma. Dit programma is een initiatief van AAP en dient om het voortbestaan van de bedreigde Berberapen veilig te stellen. De Nationale Postcodeloterij financiert dit werk en het IFAW voert het uit. De studie van Natour beschrijft opties voor ecotoerisme als duurzame bron van inkomsten. Het doel hierbij is onder andere om IFAW financieel te steunen.