Zeeschildpadden in de Middellandse Zee

Strijd om het strand

Zeeschildpadden in de Middellandse Zee - De Baai van Laganas bij Zakynthos - Foto Iva Balk op Pixabay

Zeeschildpadden in de Middellandse Zee

Strijd om het strand

Begin jaren ’90 van de vorige eeuw nam het toerisme vanuit Nederland naar bestemmingen rond de Middellandse Zee verder toe. Daarbij waren ook de stranden waar twee soorten zeeschildpadden hun eieren leggen: de groene schildpad en de dikkopschildpad. Hun legstranden in Griekenland, op Cyprus en in Turkije zijn steeds meer als ligstrand in  gebruik bij mensen. Mede als gevolg daarvan is hun voortbestaan bedreigt.

Dit alles leek aan het Nederlandse reiswezen goeddeels voorbij te gaan. Het Platform Toerisme en Zeeschildpadden ondernam actie: er kwam een voorlichtingscampagne. Natour Stichting, een van de leden van dit platform, kreeg de opdracht een overzicht te maken. Dit verscheen vervolgens als boek in 1993.

Inhoud

Het Iztuzu zeeschildpadden strand nabij Dalyan - Foto Dilek Durgun
Dalyan: Iztuzu strand

Het Iztuzustrand bij Dalyan in Turkije is een populair strand: zowel overdag bij strandtoeristen als ook 's nachts bij Dikkopschildpadden.
Foto: Dilek Durgun - Unsplash

Het boek geeft informatie over:

  • zeeschildpadden en hun leefwijze voor zover dat inzicht geeft in de relatie tussen de dieren en het toerisme
  • de effecten van toerisme op zeeschildpadden
  • de wijze waarop men daarmee zou kunnen omgaan
  • een aanzet voor wat Nederland kan bijdragen

Daarover bestond tot aan het verschijnen van dit boek geen speciale overzichtsstudie. Het rapport voorziet daarmee in deze lacune. 

Het boek bevat een voorwoord van de heer Hemmo Muntingh, toenmalig lid van het Europees Parlement van 1979 tot en met 1994.

​Zeeschildpadden en toerisme: strijd om het strand

Zeeschildpadden en toeristen. Twee soorten die van hetzelfde gebied gebruik maken: de zonnige stranden van de Middellandse Zee. Toeristen hebben tegenwoordig de grootste verspreiding. Zij komen voor in het hele Mediterrane gebied. De dieren hebben in die regio nog maar een paar kilometer legstrand tot hun beschikking, in Griekenland, Turkije en Cyprus. Van de rest van alle stranden zijn zij door de concurrentie van het massatoerisme verdreven. Om die paar laatste resterende kilometers wordt gestreden.

Dikkopschildpad
Dikkopschildpad

Het vrouwtje van een Dikkopschildpad is aan land gekomen om eieren in het strand te leggen.

Naar een oplossing

Zakynthos Laganas - legstrand voor zeeschildpadden

Zakynthos: Laganas strand

Het strand bij Laganas op Zakynthos (Griekenland) is een populair strand, zowel bij strandtoeristen als 's nachts bij Dikkopschildpadden.
Foto: Iva Balk - Pixabay

Toch is de strijd tussen mens en zeeschildpad niet per se nodig. De mens gebruikt het strand liefst overdag. De schildpad komt alleen ’s nachts aan land om eieren te leggen in het zand. Met het nodige begrip voor de situatie en het treffen van eenvoudige maatregelen kunnen mens en zeeschildpad naast elkaar leven. Het is nog nét niet te laat. 

Bibliografische gegevens

Het boek is te bestellen bij Natour door  € 10,- (kosten van  verzending zijn inbegrepen) vooraf over te maken op het  bankrekening nummer van Natour.

Titel: Zeeschildpadden in de Middellandse Zee.
Auteur: R. Cosijn.
Uitgever: Stichting Recreatie Projecten, Den Haag, 1993.
Uitgave onder auspiciën van de Stichting Platform Toerisme en Zeeschildpadden
ISBN  907036820X  
Collatie: 137 pagina’s, 2 4 cm, ill., foto’s, tek., met lit. opg.
Reeks: Ecologie & toerisme, nr 1.
ISSN 1382-6360  

Logo Platform Toerisme en Zeeschildpadden
Boek: Zeeschildpadden in de Middellandse Zee