Natuurreiswinkel Wolftrail

Reizen voor de natuur.

Natuurreiswinkel Wolftrail (© Peter Rens)

Natuurreiswinkel Wolftrail

Reizen voor de natuur

In 1998 kreeg Natour Stichting de kans om zelf natuurreizen te gaan verkopen. Die kans deed zich voor nadat in dat jaar het Twentse Rottink Reizen – sinds 1989 het thuis van Wolftrail, dit niche product van de hand deed.
Natour koos daarna voor het concept ‘natuurreiswinkel’. De nieuwe Natuurreiswinkel Wolftrail legde zich toe op twee producten voor twee doelgroepen:

Logo Natuurreiswinkel Wolftrail - een van de initiatieven van de Natour Stichting
  1. exclusieve natuurreizen, waar de beleving van wilde dieren en het landschap centraal staat, en
  2. Ecovolunteer reizen, waarbij mensen de handen uit de mouwen kunnen steken voor hulp aan bedreigde soorten dieren.

Natuurreiswinkel Wolftrail: onze filosofie

Natuurreiswinkel Wolftrail bracht in de praktijk wat Natour Stichting propageert:
“De Natuurreiswinkel is niet alleen een reisagent, maar beschermt ook de natuur. Wij brengen u naar de mooiste plekken ter wereld, maar we zijn ons goed bewust van onze verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan het behoud van de natuur. Dat doen wij onder ander door het actief steunen van natuurorganisaties die zich inzetten voor het behoud van het gebied dat u bezoekt. Zo ondersteunt u met uw reis naar de Galapagos eilanden de Stichting Vrienden van Galapagos eilanden. Met uw reis naar de Eiffel en de Ardennen in samenwerking met De Vlinderstichting ondersteunt u het werk van De Vlinderstichting”. Wij noemen deze aanpak “Reizen voor de Natuur”. Aldus onze reisbrochure.
Zo ook boden wij vogelreizen aan samen met tijdschrift Het Vogeljaar. En met het IFAW boden wij Sealwatch reizen aan.

Vrijwilliger aan het werk

Ecovolunteer reizen

Natuurreiswinkel Wolftrail: Ecovolunteer brochure 1999 - 2000
Wolftrail reisbrochure Ecovolunteer 1999-2000
Logo Ecovolunteer Program

Het Ecovolunteer Program is sinds 1991 binnen Wolftrail ontwikkeld door Roel Cosijn. Daarna is het  in 1998 verzelfstandigd tot eigen organisatie. Hij bood als operator de werkvakanties in de natuur over de hele wereld aan. Deze vakanties waren in samenwerking met lokale natuurorganisaties. Doel was om met de handen uit de mouwen te helpen bij de bescherming en/of het onderzoek van wilde dieren.

Wolftrail had in het Ecovolunteer programma een samenwerking met tientallen lokale natuurorganisaties in tal van landen.

Wolftrail had in het Ecovolunteer programma een samenwerking met tientallen lokale natuurorganisaties in tal van landen, waaronder:

De Natuurreiswinkel was de agent voor de exclusieve verkoop van dit bijzondere product voor Nederland. Ook deden wij de bemiddeling voor landen waar het Ecovolunteer  nog geen agent had. Ecovolunteer kende een veelheid aan bestemmingen voor de hulp aan onder meer zeeschildpadden, wolven, gieren, de przewalski paarden, beloega’s, dolfijnen, orka’s, monniksrobben, gibbons, brulapen, olifanten, neushoorns en meer zo.

Bulgaria wolf project - Foto archief Ecovolunteer Program
Natuurreiswinkel Wolftrail: Ecovolunteer brochure 2000-2001
Wolftrail reisbrochure Ecovolunteer 2000-2001

Natuurreizen

Natuurreiswinkel Wolftrail: brochure natuurreizen 1999 - 2000
Wolftrail reisbrochure Natuurreizen 1999-2000

Onze natuurreizen omvatten onder meer de klassieke expeditie-cruises naar noordpool en zuidpool. Voor ontmoetingen met pinguïns op Antarctica of op de Falkland eilanden. Of of in het noorden met walrussen en ijsberen op Groenland en Spitsbergen. Maar ook naar de unieke natuur van de Galapagos eilanden. 

Vogelreis met Het Vogeljaar

Daarnaast hadden we een selectie aan natuurreizen, waaronder safari’s en ontmoetingen met wolven en (ijs)beren en het bijzondere Sealwatch in de Witte Zee in Rusland. Ook tropische bestemmingen zoals Costa Rica, de Bahama’s en Borneo, het thuisland van de orang-oetan. Als laatste boden wij Europese vogel- en vlinderreizen aan.

Vlinderreis met De Vlinderstichting (© Roel Cosijn)
Natuurreiswinkel Wolftrail: brochure natuurreizen 2000-2001
Wolftrail reisbrochure natuurreizen 2000-2001

SealWatch

Natuurreiswinkel Wolftrail: SealWatch (© Roel Cosijn)

SealWatch

Het SealWatch programma maakte het mogelijk voor liefhebbers om in de winter te gaan kijken naar zadelrobben en hun puppies. Dit vond plaats op de ijsvelden op zee in de Gulf of St. Lawrence bij Cannada en de Witte Zee bij Rusland.
SealWatch werd uitgevoerd onder auspicien van IFAW, het International Fund of Animal Welfare. De gedachte achter SealWatch was om hiermee aan de arme bevolking (vissers) een alternatieve bron van inkomsten te bieden. Dat zou dan in plaats moeten komen voor het knuppelen van de puppies van de zeehonden voor hun vacht.

Themadagen “Natuurreizen en Natuurbehoud”

Jaarlijks organiseerde de Natuurreiswinkel een themadag “Natuurreizen en Natuurbehoud”. Dit was een traditie die zij had overgenomen van het vroegere Wolftrail. Vele honderden mensen kwamen op deze themadagen af. Tijdens deze dagen werden lezingen gehouden door binnen- en buitenlandse onderzoekers. Ook presenteerden zich de projecten, waarnaar men als ecovolunteer naar toe kon gaan. Daarnaast waren er natuurorganisaties, stands met outdoor materiaal en boekenhandels voor boeken over de natuur.

Natuurreiswinkel Wolftrail: Voorlichtingsdag Natuurreizen en Natuurbehoud (© Roel Cosijn)

Themadag Natuurreizen en Natuurbehoud

​Tijdens de themadagen promootte Wolftrail diverse ecovolunteer projecten met wolven. Dit betrof onderzoek met wolven in Rusland en Polen en een opvangcentrum voor wolven in Portugal. Op de themadagen mochten belangstellenden voor deze projecten - onder deskundige begeleiding - persoonlijk kennismaken met enkele wolven van het Wolvenopvangcentrum Nederland.

Actief van 1998 tot en met 2000

In 1998 richtte Natour de Natuurreiswinkel Wolftrail op, samen met de toenmalige reisorganisatie Image Travel. Image Travel huisvestte ons reisbureau en we deelden kantoor en faciliteiten in Aalsmeer. Deze samenwerking heeft tot en met eind 2000 bestaan. Het werk van Image Travel en van de Natuurreiswinkel Wolftrail in Aalsmeer moest toen helaas stoppen.