Ecotoerisme en Berberapen

Ontwikkelingsplan voor ecotoerisme ter bescherming van Berberapen

Natour Stichting - Berberaap (© Peter Rens)

Ecotoerisme en Berberapen

Ontwikkelingsplan voor ecotoerisme ter bescherming van Berberapen

​Berberapen

Berberapen zijn makaken, de enige soort die buiten Azië leeft. Veel mensen kennen hem als de aap van de rots van Gibraltar.
De Berberaap is een apensoort die veel op de bodem leeft maar wel in de beschutting van het bos. Zij hebben de bomen nodig onder andere om voor hun veiligheid in te kunnen vluchten. De aap leeft in de eiken- en cederbossen in de bergen, waar hij zijn laatste toevluchtsoord heeft gevonden. Ooit kwam de soort ook in andere leefmilieus voor. 

​Het is een alleseter van zowel plantaardige als dierlijke voeding en helaas ook van voer dat mensen hem toestoppen.
De Berberapen zijn heel sociale dieren: zij leven in groepen van zeven tot enkele tientallen dieren. De dieren wennen snel aan recreanten en toeristen. Daardoor laten zij zich makkelijk zien en komen ook op de mensen af om zich te laten voeren. Hierdoor trekken zij ook weer veel mensen aan die er juist op af komen om die apen te zien.

Natour Stichting - Berberaap - Foto Pixabay
Video afspelen

​Voorkomen en bedreiging

Tot in het laat-pleistoceen komt de Berberaap in een groot deel van Europa voor. Maar in Europa is hij is toen tegelijk met veel andere diersoorten uitgestorven. Na de laatste ijstijd komt hij nog voor in Noord-Afrika, van Marokko in het westen tot Egypte in het oosten. Maar nu leeft er nog slechts een kleine restpopulatie, vooral in Marokko en een klein deel in Algerije. In de afgelopen 30 jaar is deze restpopulatie nog eens met 50-80 % achteruit gegaan. De dieren leven nu in gefragmenteerde en geïsoleerde deelpopulaties. Kortom, het is een heel dramatische achteruitgang.

Ifrane Nationaal Park is nu hun belangrijkste bolwerk. In dit ene nationale park leeft nu meer dan de helft van de nog resterende wereldpopulatie.
De soort geldt nu officieel als bedreigd. Tegenwoordig geldt als belangrijkste bedreiging de fragmentatie van leefruimte van de apen. Dit vooral als gevolg van de oprukkende invloed van mensen op de resterende natuur: ontginning, boomkap, veeweide in het bos. Bovendien stroopt men babyapen voor de handel. Men brengt ze wel naar Europa om ze als gezelschapsdieren te houden.

Natour Stichting - Berberapen - Foto Pixabay
Natour Stichting - Berberaap (© Peter Rens)

Haalbaarheidsstudie

In 2018 vraagt Stichting AAP aan Natour om een studie naar mogelijkheden voor ecotoerisme in Ifrane Nationaal Park in Marokko. Hier loopt het Born to be Wild-programma, een initiatief van AAP. Dit dient om het voortbestaan van bedreigde Berberapen veilig te stellen. De Nationale Postcodeloterij financiert dit werk en het International Fund for Animal Welfare voert het uit. Onze studie beschrijft opties voor ecotoerisme als duurzame bron van inkomsten. met als doel om IFAW hierbij financieel te steunen.