Natourdata

Een toeristische databank met natuurinformatie

Natourdata - Foto Pixabay

Natourdata

Een toeristische databank met natuurinformatie

Touroperators, reisagenten en toeristen zitten dringend verlegen om kennis en inzicht over de levende natuur. De reisindustrie krijgt wel het verwijt niet genoeg te doen aan de ontwikkeling van duurzaam toerisme. Maar ook leggen beleidsmakers en natuurbeschermers aan de reisindustrie grenzen op die niet stroken met haar zakelijke belangen.
Natour Stichting deed onderzoek naar een databank met informatie over de natuur, speciaal voor de reissector: NatourData. Dit onderzoek was een opdracht van het Nederlands Comité voor IUCN. Of deze databank een reële en haalbare oplossing is, was het doel van de haalbaarheidsstudie die Natour Stichting in 1999 uitbracht.

Doelstelling

NatourData is in opzet geen wijzend moralistisch vingertje maar een opbouwend en zakelijk bruikbaar hulpmiddel. De informatie maakt het mogelijk dat toerisme duurzaam en verantwoord gebruik kan maken van de natuur, dat is uitgangspunt.

Thailand Olifant Pixabay

Opzet haalbaarheidsstudie

Costa Rica luiaard Pixabay

Natour Stichting heeft de haalbaarheid van NatourData® bepaald. Dit door in de eerste plaats te kijken naar wat het gebruik door de doelgroep zou kunnen zijn. Het moet dan toegankelijk zijn, simpel in het gebruik en meteen praktisch bruikbaar. Daarnaast hebben wij onderzocht hoe informatie objectief en de onomstreden aangeboden kan worden. Immers draagvlak van natuurbeschermers is een noodzaak. Als laatste is de financiële haalbaarheid onderzocht: wat zijn de ontwikkelings- en de operationele kosten.

Het onderzoek richtte zich op:

  1. Het ontwikkelen van een systematiek om de informatie toegankelijk te maken
  2. Hoe informatie vergaring: aan de hand van literatuur en via internet, en met name door veldwerk op locatie. Dat laatste moest ook inzicht geven in lokaal draagvlak
  3. De kaders voor kosten bepaling.

Natour Stichting deed in drie landen, op drie contingenten onderzoek: Madagaskar (Afrika), Costa Rica (Midden-Amerika) en Phuket, Thailand (Azie). De Nederlandse reisindustrie is goed vertegenwoordigd in deze landen. Ook gaat er een groot aantal Nederlanders op vakantie. De bestemmingen hebben een aantrekkelijke natuur met kenmerkende soorten: er zijn belangrijke ecosystemen.

Resultaat

De conclusies van onze studie waren:

  • Er is een werkbare methodiek gemaakt voor de beschrijving van de informatie over de natuur. Dit  was met succes toegepast op de bestemming Madagaskar.
  • Er is zowel in de bestemmingen Phuket en Costa Rica als Nederland grote belangstelling voor deelname aan NatourData.
  • De informatie die NatourData nodig heeft is wel aanwezig, maar zeer arbeidsintensief om te verzamelen.
  • Er zijn nog te weinig gegevens om een finaal oordeel te kunnen geven over de financiële haalbaarheid.
Natourdata - een van de initiatieven van de Natour Stichting - Madagaskar - Ringstaartmakis Pixabay

Natour Stichting adviseerde een verdere opbouw in fasen voor NatourData: zorg eerst voor een werkende demo. Daarna uitbouw en inrichting van het beheer.

Het rapport

NatourData Rapport

Het rapport (16 MB, pdf) is gratis te krijgen bij de Natour Stichting: 

Het vervolg

Het Nederlands Comité voor IUCN is vervolgens gestart met de demo: het bouwen van de database en het vullen van de toeristische bestemmingen. Tot 2012 ??? heeft deze database bestaan. Verschillende touroperators linkten hun website naar deze database.
Logo IUCN-NL - Stichting Nederlands Comité voor IUCN

Referenties