Landenoverzicht

Onderzoek naar toerisme in diverse landen

Kaarten - Foto van Ruthie op Unsplash

Landenoverzicht

Onderzoek naar toerisme in diverse landen

Natour Stichting doet onderzoek naar toerisme in diverse landen en geeft advies over toerisme en wilde dieren. Vakanties in andere landen zijn juist dan waardevol, als men ook echt in staat is om van wilde dieren te genieten. Hieronder volgt een overzicht van de landen waar Natour onderzoek deed en advies uit bracht.

Griekenland

In Griekenland zijn de belangrijkste stranden voor zeeschildpadden in Europa. De stranden liggen bij Laganas op Zakynthos, een van de Ionische eilanden. Maar ook mensen houden van deze stranden. 
Daarom werkte Natour hier aan een financieel-toeristische waardebepaling van deze dieren.

Marokko

In Marokko werkte Natour aan een haalbaarheidsstudie voor ecotoerisme in Ifrane Nationaal Park. De studie heeft als doel om het behoud van de bedreigde Berberapen veilig te helpen stellen.
De studie van Natour beschrijft daarom opties voor toerisme als duurzame bron van inkomsten.

Mongolië

De Stichting Reservaten Przewalskipaard heeft advies gevraagd voor de ontwikkeling van ecotoerisme in het Hustain Nuruu Reservaat in Mongolië.

Natour voorziet daarom in een ontwikkelingsplan voor ecotoerisme met als doel de bescherming van het wilde Przewalskipaard in Hustain Nuruu. 

Nederland

In Nederland werkte Natour aan diverse projecten, zoals een databank met informatie over natuur voor de reissector, Natourdata. Daarnaast nam Natour deel in een natuurreiswinkel en werkten wij aan CO₂-compensatie voor vakanties. Ook projecten voor jongeren en scholieren kregen onze aandacht: ecovolunteer@school en Het Dorp.
Tevens verschenen enkele publicaties in Nederland. 

Spanje

Natour Stichting deed ook onderzoek of toeristen bereid zijn om mee te betalen aan het behoud van de walvissen en dolfijnen. Dit vond plaats op Tenerife (Canarische eilanden, Spanje).
Deze studie op Tenerife maakt deel uit van ons contingent valuation programma. Het maakte ook deel uit van een breder Europees Visitor Payback project.

Turkije

De zeehond van de Middellandse Zee is de monniksrob. Ook hij is mede door het toerisme in het gedrang gekomen. Daardoor is de soort nu zeer zeldzaam en ernstig bedreigd.
Ook de Turkse stranden voor zeeschildpadden staan onder groeiende toeristische druk.
In Turkije werkte Natour daarom aan een financieel-toeristische waardebepaling van de robben aan de westkust en van zeeschildpadden aan de zuidkust.

Copyright: Natour Stichting