Przewalskipaarden en toerisme

Wilde paarden op de steppen in Mongolië

Mongolië - Przewalskipaard in de vrije natuur (© Roel Cosijn)

Przewalskipaarden en toerisme

Wilde paarden op de steppen in Mongolië

Het Przewalskipaard in de vrije natuur

In het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw zijn er geen Przewalskipaarden meer in het wild. Immer het laatste Przewalskipaard sterft rond 1960 uit in de vrije natuur in Mongolië.

Sinds 1992 zet men de soort weer in het wild uit in het Hustain Nuruu Reservaat in Mongolië. Een doordacht fokprogramma maakt het mogelijk dat de paarden terug keren in de vrije natuur. Voor dit avontuur staan de Nederlanders Jan en Inge Bouman en Annette Groeneveld aan de basis. In de eerste plaats maken zij een stamboek

van de resterende paarden in dierentuinen. Hiermee kunnen zijn een fokprogramma opzetten. Daarnaast begeleiden zij de paarden vanuit gevangenschap via semi-wilde staat naar onafhankelijkheid.

Hierdoor ontstaat er een grotere populatie dieren die men in het wild kan uitzetten in het Hustain Nuruu Reservaat. Het reservaat krijgt daarna de status van nationaal park. Sinds het begin van de herintroductie leven vijf jaar later al 60 dieren in de vrije natuur. Doordat ook natuurlijke aanwas plaats heeft, telt in 2013 de populatie al 297 paarden. 

Natour Stichting - Przewalskipaard
Video afspelen

Het Przewalskipaard in de cultuur

Het Przewalskipaard staat symbool voor de Mongoolse vrijheid en kracht. Daarom heet dit paard in het Mongools takhi, hetgeen “heilig dier van Mongolië” betekent. Hierdoor hebben de takhi voor de Mongolen een grote symbolische waarde. Daarom ook hecht de Mongoolse staat groot belang aan die paarden in het Nationale Park. Zodoende speelt het Nationaal Park ook een belangrijke rol voor zowel binnenlands als inkomend toerisme.

Bovendien dient men de groei van het toeristische in goede banen te leiden. Een zorgvuldige planning van deze toeristische ontwikkeling is daarom belangrijk, om twee redenen:

  1. in de eerste plaats om de takhi als symbool van het Mongoolse volk te kunnen behouden;
  2. in de tweede plaats om ecotoerisme te ontwikkelen als duurzame bron van inkomsten voor het Nationale Park.
Natour Stichting - Przewalskipaard
Natour Stichting - Przewalskipaarden

Haalbaarheidsstudie

In 1997 vraagt de Stichting Reservaten Przewalskipaard aan Natour Stichting advies voor de ontwikkeling van ecotoerisme in het Hustain Nuruu Reservaat. Daarop bezoekt Natour Stichting het gebied en spreekt met de diverse betrokkenen. Vervolgens stelt Natour Stichting een ontwikkelingsplan op voor ecotoerisme voor de bescherming van het wilde Przewalskipaard in Hustain Nuruu. Het rapport is in het Engels en is (9,3 MB, pdf) opvraagbaar bij Natour Stichting.

Het onderzoek

Samenwerking: ons onderzoek is uitgevoerd met: