Trees for Travel

CO₂-compensatie van reizen

Trees for Travel - Foto Jack Chen op Unsplash

Trees for Travel

CO₂-compensatie van reizen

Natour Stichting nam in 1997 het initiatief voor het CO₂-compenseren van vliegreizen. Met behulp van een subsidie van het toenmalige Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieuhygiëne heeft Natour Stichting een certificaat ontwikkeld dat reizigers konden aanschaffen. Dit leidde vervolgens in 1999 tot de oprichting van de Trees for Travel Stichting. Deze stichting heeft daarna het product CO₂-compensatie zelfstandig in de markt gezet.

Achtergrond

In de jaren 90 van de vorige eeuw kwam het Amerikaanse Trees for the Future met een programma voor de aanplant van nieuw bos. Zij noemden zich the refrigerator of the world en werkten aan cooling down the planet. Een van hun aansprekende ideeën was Trees for Travel, een klimaatcertificaat voor reizen. Hierbij plantte men letterlijk bomen voor elke vliegreis. Na de uitwisseling van elkaars ideeën kreeg Natour Stichting toestemming het certificaat in Europa op de markt te brengen.

Trees for Travel - Foto Petr Kratochvil op publicdomainpictures net

De start

Trees for Travel - Foto Wynand van Niekerk op FreeImages

Met deze ideeën in onze achterzak trad Natour Stichting in 1998 in overleg met een aantal partijen. In de eerste plaats de toenmalige Ministeries van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieuhygiëne (VROM) en Landbouw Natuurbeheer en Visserij (LNV). Daarnaast de Stichting FACE, de Triodos Bank en het RIVM. Wij dienden bij de ministeries ons businessplan in. Op basis van daarvan kregen wij een subsidie om in de eerste plaats een systeem voor certificering op te bouwen. Daarnaast zetten wij een nieuwe organisatie op: de Stichting Trees for Travel. In 1999 zag deze het licht.

Wijze van compenseren

Ook ons certificaat compenseerde rechtstreeks de CO2 door de aanplant van bos. Hoeveel dat moest zijn per vlucht rekende het  RIVM door. Wij hanteerden daarbij een simpel model met drie schillen: voor Europese reizen (schil 1) was 1 certificaat nodig, voor middellange reizen (Afrika, oostelijk Noord-Amerika (schil 2) twee certificaten en voor verre reizen drie certificaten.
Het geld ging vervolgens naar projecten van de Stichting FACE over de hele wereld. Daarbij regelde het Klimaatfonds van Triodos Bank destijds de clearing.

Trees for Travel Certificaten - categorien

De eerste klanten

Brochure Trees for Travel 2000

We richtten ons eerst op de zakelijke markt. Om de marketing van de certificaten in de vingers te krijgen organiseerden wij in 1999 werkconferenties. Met adviseurs Animal Support, Groen & Partners, ABConsult en Accredo Groep BV bepaalden we de marketingstrategie. Met een fraai ontwerp van het logo en huisstijl maakten we in 2000 de eerste folder. Deze folder (pdf, 1 MB) gebruikten we voor werving van onze zakelijke klanten. Daarnaast hielp deze folder ons gesprek met maatschappelijke organisaties en financiers.

Onze eerste klanten waren ministeries, de gemeente Rotterdam en NUON.

Management

Natour Stichting heeft de eerste jaren het (interim) management van Trees for Travel gedaan. Het bureau van de stichting was toen in Aalsmeer.

Eind 2000 ging het management over naar de Trees for Travel stichting zelf.

Nadat de zakelijke markt ontsloten was, ging de Trees for Travel stichting de particuliere markt op.

Hiernaast staat een advertentie uit 2002.
Zie ook dit artikel uit De Volkskrant van 8 december 2001.

Trees for Travel - advertentie 2002

Status: naar Stichting Trees for All

Trees for All - video
Video afspelen

Ons initiatief bestaat en floreert. De Stichting Trees for Travel is uitgegroeid tot de stichting Trees for All.  Trees for All timmert enorm aan de weg: nog steeds legt men CO₂ succesvol vast in bossen over de hele wereld. We zijn er trots op dat na ons velen ons initiatief hebben omarmd, voorgezet en uitgebouwd. En dat is hun verdienste!